Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Ιστιοπλοΐα: Το απόλυτο Off-Road;

Πως θα σας φαινόταν αν στις διακοπές σας, το δωμάτιό σας ήταν πρώτο στη θάλασσα;
Αν μπορούσατε να επισκεφτείτε 3-4 νησιά χωρίς να μεταφέρεται τις αποσκευές σας από νησί σε νησί;
Αν μπορούσατε να φτάσετε σε μαγευτικές απόμερες παραλίες  χωρίς να έχετε την ανάγκη κάποιου άλλου για να σας πάει και να σας φέρει από εκεί:

Πως θα τα καταφέρετε όλα αυτά;
Πολύ απλά…. Κάνοντας διακοπές με ιστιοφόρο!






Για ποιο λόγο να νοικιάσω ιστιοφόρο….

Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, η εκδρομή με ιστιοφόρο δεν είναι ακριβή.
Για εκδρομή μιας βδομάδας με ιστιοφόρο το κόστος είναι λιγότερο από 500 ευρώ κατά άτομο.
Προϋποθέτει βέβαια πως φαγητά, ποτά θα καταναλώνονται στο σκάφος και όχι σε εστιατόρια- μπαράκια όπου εκεί το κόστος μπορεί να ξεφύγει αρκετά. Στο κόστος αυτό να υπολογίζετε το σκάφος, τις προμήθειες και τα πετρέλαια.

Σε περίπτωση που προσλάβετε skipper θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 130 ευρώ την ημέρα (τον μισθό του). Επίσης θα πρέπει να τον υπολογίσετε και στο φαγητό (δε θα τον αφήσετε να λιμοκτονήσει…..)

Αν θέλεις να υπολογίσεις το κόστος για 1 ζευγάρι σκέψου ότι με 1.000 ευρώ έχεις καλύψει διαμονή για 7 νύχτες, φαγητό, ποτό και τις μετακινήσεις σου από νησί σε νησί.
Μέσα σε μια βδομάδα μπορείς να πας άνετα σε 4-5 νησιά. (σε αυτό το θέμα είμαστε τυχεροί γιατί όλα τα νησιά είναι κοντά το ένα με το άλλο).

Το ιστιοφόρο δεν είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης στη θάλασσα αλλά τρόπος ζωής. Από τη στιγμή που θα βρεθείς πάνω στο σκάφος μέχρι να το αφήσεις κάνεις τις διακοπές σου. Ο χρόνος μοιάζει να κινείται ποιο αργά. Είσαι μονίμως πάνω στη θάλασσα.
Δε χρειάζεται να ξοδεύεις χρόνο για να ετοιμαστείς από το δωμάτιο (που πιθανός να είχες νοικιάσει), να φορτώσεις το αμάξι ή το μηχανάκι για να πας στην παραλία.

Ξυπνάς και αμέσως κάνεις τη βουτιά σου… ανεβαίνεις στο σκάφος, κάνεις το μπάνιο σου, πίνεις τους καφέδες σου, τα ποτά σου.. έχεις όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού και είσαι μέσα στη θάλασσα. Και αν δε σου αρέσει η παραλία που βρίσκεσαι, πας σε άλλη.
Έχεις πλέον πρόσβαση σε πανέμορφα μέρη που δε μπορούν να προσεγγίσουν οι υπόλοιποι από στεριά. Και να είσαι σίγουρος πως με τόσα νησιά που έχουμε, θα έχεις αμέτρητες επιλογές στη διάθεσή σου για να αποφασίσεις.

Ακόμα και το ταξίδι με το ιστιοφόρο είναι μια απόλαυση.
Αποστειρωμένο από τους θορύβους μηχανών, κινείσαι μόνο με τη δύναμη του αέρα, μια δύναμη αρκετή για να κινήσει ένα σκάφος 10-15 τόνων. Το τέλειο αγχολυτικό για όλους εμάς που ζούμε μέσα στη φασαρία της πόλης. Η αίσθηση του αέρα στο πρόσωπο, η μυρωδιά της θάλασσας και ο ήχος των κυμάτων είναι κάτι που αν το ζήσεις, δύσκολα θα το ξεχάσεις. Σίγουρα θα είναι κάτι που θα περιμένεις πότε θα ξαναβρεθείς κοντά του.

Οι αδρεναλίνη και οι έντονες στιγμές είναι κάτι που μπορείς να ζήσεις μέσα στο σκάφος. Όταν η θάλασσα αποφασίσει να σου δείξει το αγριεμένο της πρόσωπο, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις.
Παρόλο που τα ιστιοφόρα είναι από τα ποιο ασφαλή μέσα που θα μπορούσες να ταξιδέψεις, το ταξίδι με δυνατό καιρό θέλει εμπειρία, γνώσεις και ψυχή για να το αντιμετωπίσεις.

Ενισχύονται οι σχέσεις σου με το υπόλοιπο πλήρωμα. Μέσα στο σκάφος χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων. Κάποιοι θα μαγειρέψουν, κάποιοι θα καθαρίσουν, άλλοι θα ασχοληθούν με την πλοήγηση του σκάφους και όλοι μαζί θα διασκεδάσουν.

Όσο μεγάλο και να είναι το σκάφος, δε παύει οι χώροι του να είναι περιορισμένοι. Έτσι μετά από μια βδομάδα με σκάφος οι σχέσεις με το πλήρωμα σφυρηλατούνται.

Αν οι σχέσεις είναι  δυνατές, γίνονται ακόμα ποιο γερές….. αλλιώς καταρρέουν. Ίσως είναι και ένας τρόπος για να δεις τα κουσούρια των φίλων σου και αν θα παραμείνουν φίλοι.
Υπάρχουν ζευγάρια που μετά από ένα σαββατοκύριακο με σκάφος χώρισαν και δε μιλιούνται και άγνωστοι που βρέθηκαν στο ίδιο σκάφος μαζί και έχουν γίνει αχώριστοι φίλοι.
Έχω ακούσει για εταιρίες όπου προσφέρουν ταξίδια με ιστιοφόρο στα στελέχη τους. Είναι ένας τρόπος για να μπορέσουν να αναπτύξουν ποιο δυνατές σχέσεις συνεργασίας.

Όλοι οι ιστιοπλόοι είναι μια οικογένεια. Με την αποξένωση που επικρατεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα. Δεν υπάρχει λιμάνι που θα πας να δέσεις και δε θα βρεθεί να σε βοηθήσει κάποιος άλλος  ιστιοπλόος.
Όσο έμπειρος και αν είσαι, η θάλασσα είναι τόσο απρόβλεπτη, που σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστείς βοήθεια, μικρή ή μεγάλη. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όσοι ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα.



Γιατί να ΜΗΝ κάνω ιστιοπλοΐα…
Αν σε ενοχλεί ακόμα και ο εαυτός σου καλύτερα να το ξεχάσεις. Είπαμε, η ιστιοπλοΐα είναι ομαδικό άθλημα. Θα χρειαστεί να περάσεις αρκετό χρόνο μαζί με άλλους ανθρώπους.
Αν από τη φύση σου είσαι παράξενος και ενοχλείσαι με το παραμικρό καλύτερα να το αφήσεις. Δε θα περάσεις καλά, και θα κάνεις και τους υπόλοιπους να μη περάσουν καλά.

Στο σκάφος μέσα οι χώροι είναι κοινόχρηστοι. Το σαλόνι, η κουζίνα, οι τουαλέτες… η καθαριότητα αφορά όλους πάνω στο σκάφος. Αν και την ευθύνη της πλοήγησης του σκάφους την έχει ο καπετάνιος  και μόνον αυτός, οι υπόλοιπες δουλειές μοιράζονται εξίσου σε όλους. Αν δεν έχεις διάθεση να προσφέρεις, μάλλον θα δημιουργήσεις προβλήματα και αντιδράσεις… ξανασκέψου το.

Αν βιάζεσαι να πας σε συγκεκριμένο μέρος. Το ιστιοφόρο δεν είναι μεταφορικό μέσο. Αν θες να κάνεις διακοπές στη Μύκονο, πάρε το καράβι ή νοίκιασε μηχανοκίνητο και πάνε. Και ποιο γρήγορα θα πας, και ποιο άνετα.
Το ιστιοφόρο κινείται αργά. Περίπου με 7 ν.μ. την ώρα. Στην ιστιοπλοΐα θα πρέπει να σε ενδιαφέρει το ίδιο το ταξίδι και όχι ο προορισμός.


Μαθήματα ιστιοπλοΐας….
 Για να αποκτήσει κανείς δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης χρειάζεται να παρακολουθήσει τα αντίστοιχα μαθήματα σε κάποια από τις σχολές - ομίλους που υπάρχουν.  Τα μαθήματα διαρκούν συνήθως 8 βδομάδες και χωρίζονται στα πρακτικά (που γίνονται πάνω σε σκάφος) και στα θεωρητικά.

Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται ή Σάββατο ή Κυριακή (ανάλογα τη μέρα που βολεύει τους μαθητές). Περιλαμβάνουν ονοματολογία σκάφους, τύπους πλεύσεις, κόμπους, αγκυροβόλια, προσδιορισμό και εύρεση στίγματος και όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος για να μπορέσει να ταξιδέψει και να δέσει το σκάφος με ασφάλεια.

Τα θεωρητικά μαθήματα καλύπτουν βασικές ναυτικές γνώσεις όπως χάραξη πορείας, μετεωρολογίας, μηχανολογίας, πρώτων βοηθειών (τα οποία πιστεύω πως είναι χρήσιμα σε ότι και αν κάνεις), κτλ.

Στο τέλος των μαθημάτων, δίνονται εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης.


Ενοικίαση ιστιοφόρου…
Για  την ενοικίαση ιστιοφόρου αυτό που χρειάζεται είναι να έχουν 2 άτομα από την παρέα δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης. Σε περίπτωση που θέλετε να νοικιάσετε ιστιοφόρο αλλά δεν έχει κανένας από την παρέα δίπλωμα, μπορείτε να προσλάβετε επαγγελματία skipper (με την ανάλογη επιβάρυνση στο κόστος) για να κάνετε την εκδρομή σας.

Το κόστος του σκάφους ποικίλει ανάλογα με το μέγεθός του, την παλαιότητά του, τον εξοπλισμό που έχει και τον τύπο του (τα katamaran είναι ποιο ακριβά από τα αντίστοιχα monohull).
Σε πολλές περιπτώσεις θα μπορέσετε να πετύχετε εκπτώσεις στην τιμή σε περίπτωση που κανονίσετε την εκδρομής σας νωρίς (πριν το Φεβρουάριο – Μάρτιο). Υπάρχουν σκάφη  από 2 έως 5 καμπίνες (για 4 έως και 12 άτομα). Έτσι είναι σίγουρο πως θα μπορέσετε να βρείτε σκάφος για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Το σκάφος το παραλαμβάνετε γεμάτο με νερό, πετρέλαιο αλλά άδειο από προμήθειες. (κάποιες εταιρίες ναύλωσης σκαφών μπορούν να σας έχουν το σκάφος γεμάτο από προμήθειες σύμφωνα με λίστα που έχετε συμπληρώσει νωρίτερα. Έτσι δε χάνεται χρόνο και μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως το ταξίδι. Βέβαια η υπηρεσία αυτή χρεώνεται και δεν είμαι σίγουρος και για το κόστος των προμηθειών αν είναι το χαμηλότερο!!!)

Την 1η ημέρα της ενοικίασης του σκάφους γίνεται ένας πλήρης έλεγχος (check in) για να δει ο ναυλωτής την κατάσταση του σκάφους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (πανιά, μηχανή, σεντίνες, τουαλέτες, κουζίνα, κτλ). Ο ναυλωτής υπογράφει σε κατάλληλο έντυπο για την καλή κατάσταση του σκάφους και δίνεται ένα ποσό ως εγγύηση για την περίπτωση μικρό ζημιών που δε καλύπτει η ασφάλεια  του σκάφους. (για εγγύηση να υπολογίζετε κοντά στα 1.000-1.500 ευρώ ανάλογα με το σκάφος).

Από εκεί και πέρα ο ναυλωτής είναι ελεύθερος να λύσει και να πάει σε όποιο μέρος επιθυμεί αυτός και η παρέα του με την προϋπόθεση να έχει επιστρέψει στο λιμάνι τη νύχτα πριν την παράδοση του σκάφους. Συνηθίζεται να ακολουθείται ο κανόνας που λέει πως φτάνουμε στο ποιο απομακρυσμένο σημείο της εκδρομής στο 1 μισό της διάρκειας της εκδρομής και μετά σιγά σιγά επιστρέφουμε.  Στο τέλος της εκδρομής γίνεται πάλι πλήρης έλεγχος (check out) για να βεβαιωθούν ότι δεν έχει γίνει κάποια ζημιά στο σκάφος και επιστρέφεται η εγγύηση.

Ως εναλλακτική της ενοικίασης του ιστιοφόρου, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης μηχανοκίνητου (προϋπόθεση το δίπλωμα ταχυπλόου). Εκεί βέβαια τα κόστη είναι αρκετά μεγαλύτερα. Συγκριτικά ένα μηχανοκίνητο 46’’ κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ για μια βδομάδα ενώ ένα αντίστοιχο ιστιοφόρο κοστίζει κοντά στα 3.500 ευρώ. (στις τιμές που θα βρείτε στους τιμοκατάλογους των εταιριών, συνήθως μπορούν να γίνουν και εκπτώσεις της τάξης του 10-15%).

Το μηχανοκίνητο μπορεί να φιλοξενήσει 8 άτομα ενώ το ιστιοφόρο 10 (άρα το κόστος ανά άτομο είναι μικρότερο στο ιστιοφόρο). Και το κυριότερο…. Το μηχανοκίνητο καίει 120 λίτρα την ώρα με ταχύτητα 25 ν.μ./ώρα ενώ το ιστιοφόρο καίει 5 λίτρα την ώρα με ταχύτητα 7 ν.μ./ώρα. Δηλαδή για μια απόσταση 25 ν. μιλίων με το μηχανοκίνητο θα κάνεις 1 ώρα και θα κάψεις 120 ευρώ πετρέλαιο, ενώ με το ιστιοφόρο για την ίδια απόσταση θα κάνεις 3,5 ώρες και θα κάψεις λιγότερο από 20 ευρώ πετρέλαιο… εδώ ισχύει το «ο χρόνος είναι χρήμα»!!!



Τελικά για να κάνεις διακοπές με ιστιοφόρο δε χρειάζεται να είσαι ούτε εφοπλιστής ούτε βιομήχανος.
Η ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο για λίγους. Είναι για όλους. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι διάθεση, χρόνο, και το κυριότερο….. καλή παρέα.

Καλές θάλασσες….

[Γιώργος GMav Μαβίδης]









More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 



[ Page created in 0.018544 seconds. ]