Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Περιηγητικό ENDURO στην Μακεδονία

Μικρή Πρέσπα  Η διαδρομή των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία έγιναν κατά καιρούς ο στόχος αρκετών ανθρώπων που αγαπούν την περιήγηση αλλά θέλουν να συνδυάζουν και κάτι ακόμη μαζί με την πρωταρχική τους αγάπη.

Η υπαρκτή γραμμή των συνόρων είναι μια πρόκληση αλλά και ένας "δρόμος" νοητός που διασχίζει τα Βαλκάνια από Ανατολή σε Δύση. Είναι η Εγνατία Οδός της Αρχαιότητας που έγινε γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Είναι η φυσική πορεία που ακολουθούν οι άνθρωποι, από το ένα σημείο του ορίζοντα προς κάποιο άλλο.
Έτσι και τώρα η φύση μας οδηγεί εκεί που μας πήγαινε πάντα.......αλλού! 
Δευτέρα 28/4/2003
Αναχώρηση από Δράμα (07:00πμ) με δυτική κατεύθυνση. Ο καιρός ανοιξιάτικος, σύμμαχός μας στο εγχείρημα να φτάσουμε στις Πρέσπες σε 2 μέρες οδηγώντας με τα Yamaha WR 426 F και Suzuki DRZ 400 E από χωματόδρομους κοντά στο βόρειο σύνορο και διασχίζοντας τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Μακεδονίας από τις κορφές τους.

Τόποι που η ιστορία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους Παγκόσμιους Πολέμους και σίγουρα δεν είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να πας στις Πέσπες αλλά σίγουρα είναι ο πιο ενδιαφέρων.

Οι προβλέψεις του Superspy (που είχε κάνει την διαδρομή παλιότερα) έλεγαν πως θα συναντήσουμε χιόνια στα βουνά και καλό θα ήταν να το αναβάλουμε για αργότερα) αλλά ....η απόφαση είχε ληφθεί.

Μετά τα Κοκκινόγεια δεξιά προς Πανόραμα και το πέρασμα του Καλαποτίου εκεί που ενώνονται το όρος Φαλακρό με το όρος Μενίκιο σε ύψος περίπου 950μ για να κατηφορίσουμε προς την Κάτω Βροντού και το λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου.

Μπροστά μας τα όρη της Βροντούς με την κορυφή του Λαϊλιά να έχει λίγα χιόνια αλλά έτσι κι αλλιώς η πορεία μας πλέον είναι βόρεια προς το Καρυδοχώρι και Αχλαδοχώρι μέσα από τα δάση και τα άφθονα νερά που κατεβαίνουν από ψηλά.
Ονειρικές διαδρομές, με το GPS να απλοποιεί τον προσανατολισμό μας και να κρατάει την μέση ωριαία ταχύτητα πάνω από τα 40χλ/ω.

Ανεφοδιασμός στο Αχλαδοχώρι και ανάβαση προς το φυλάκιο Κάλη (αν δεν κάνω λάθος στο όνομα) από ένα στρατιωτικό δρόμο με τόση κοφτερή πέτρα που αν άνοιγες το γκάζι θα έμενες χωρίς τακούνια στα ελαστικά.
Μετά τον αυχένα μέσα από ένα παλιό φυλάκιο στο βάθος φάνηκε το Άγκιστρο. Από τα Λουτρά του Άγκιστρου εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αρχίζει ένας ανηφορικός χωματόδρομος που οδηγεί στα Οχυρά του Ρούπελ.

Πριν φτάσουμε στα Οχυρά κάνουμε δεξιά σε έναν πολύ παλιό στρατιωτικό δρόμο που κατηφορίζει προς τα Λουτρά του Σιδηροκάστρου, επόμενος στόχος ώστε να περάσουμε τον ποταμό Στρυμώνα από την γέφυρα πριν το Νέο Πετρίτσι.

Από την Βυρώνεια παίρνουμε τον χωματόδρομο που κατευθύνεται Δυτικά ακολουθώντας τους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) σε όλη την διαδρομή βλέπαμε πινακίδες του Ε6 που απλοποιούσε την πλοήγηση έως τα Άνω Πορόια όπου αρχίζει ένας στρατιωτικός δρόμος που περνάει ψηλά από το Μπέλες αλλά χρειάζεται άδεια που εμείς φυσικά δεν είχαμε, Ε6 λοιπόν και Αγία Παρασκευή όπου φάνηκε και η λίμνη της Δοϊράνης.

Μουριές-Τελωνείο άσφαλτος έως τον Ακρίτα όπου και μπαίνουμε στους σπαρμένους λόφους της περιοχής. Εκεί μπορείτε να δείτε και το μνημείο με το νεκροταφείο των Βρετανών στρατιωτών.Ειρηνικό-Μεταμόρφωση-Ποντοηράκλεια από τα χωράφια έως τους Ευζώνους και τον ποταμό Αξιό.

Παράλληλα με τον ποταμό και σε κάποιο σημείο ανηφορίζουμε προς Μικρό Δάσος και Πευκόδασος και πάλι παράλληλα με τον ποταμό Αξιό περνώντας μέσα από έναν στίβο μάχης στις όχθες του ποταμού. Στόχος η γέφυρα του Αξιού στην Αξιούπολη. Μετά την Αξιούπολη κατεύθυνση προς Πηγή και τέλος πρώτης μέρας στο ξενοδοχείο Κοτζά Ντερέ (15:30μμ). 

Το όρος Μενίκιο


Όρος Βροντούς


Ο Στρυμώνας


Η λίμνη Δοϊράνης


Το νεκροταφείο


Το μνημείο


Τρίτη 29/4/2003
Από το ξενοδοχείο ξεκινάει ένας μεγάλος χωματόδρομος που πηγαίνει στην Λίμνη Μεταλλείου (μία τεχνητή λίμνη) και κατεύθυνση βορειοδυτική προς Σκρα και το όρος Πάικο.

Από το Σκρά δοκιμάσαμε τους βόρειους δασικούς αλλά μετά από λίγα χιλιόμετρα έπρεπε να γυρίσουμε καθώς η βροχές είχαν εξαφανίσει τους δρόμους αφήνοντας πίσω τους ρέματα με βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων.Δυτικά λοιπόν και να το πρώτο λάθος της διαδρομής χάνοντας την διασταύρωση που οδηγεί στην Λαγκαδιά από το βουνό και έτσι το κάναμε από την άσφαλτο.


Το όρος Πίνοβο μπορείτε μόνον να το δείτε καθώς δεν υπάρχει δρόμος που να το διασχίζει. Μετά την Θηριόπετρα μέσα από χωματόδρομους φτάνουμε στο Βορεινό όπου και αρχίζει η ανάβαση για το όρος Βόρρας.
Τελευταίο χωριό το Πευκωτό και η τραχιά μορφή του εντυπωσιακότερου βουνού της Μακεδονίας σε προδιαθέτει για πραγματικά off road διαδρομές αλλά με πολύ προσοχή καθώς οι διασταυρώσεις των δασικών είναι πάρα πολλές και χωρίς σηματοδότηση.

Για καλή μας τύχη συναντήσαμε έναν κτηνοτρόφο που μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.Τα λόγια του Superspy ήταν συνεχώς στα αυτιά μου για τα χιόνια στις κορυφές αλλά έπρεπε να το δοκιμάσουμε, ίσως ήμασταν τυχεροί και βρίσκαμε κάποιο πέρασμα.

Εμπόδιο πρώτο, όταν λιώνουν τα χιόνια ξεριζώνουν και δέντρα που πέφτουν και κλείνουν τον δρόμο κάθετα, κανένα πρόβλημα τα πηδάμε ή τα παρακάμπτουμε ή τα κόβουμε,  πάμε παρακάτω. Εμπόδιο δεύτερο, χιόνι που λιώνει αλλά αφήνει πέρασμα στα δεξιά του δρόμου κανένα πρόβλημα το περνάμε. Η κορυφή είναι κοντά θα περάσουμε.....

Εμπόδιο τρίτο, στην κορυφή πάντα έχει ανεμοσούρια που το ύψος τους μπορεί να φτάνει και το 1,5 μέτρο ενώ το συνολικό ύψος του χιονιού δεν είναι πάνω από 10 πόντους.Πίσω λοιπόν με την υπόσχεση πως θα επιστρέψουμε κάποια φορά να αναμετρηθούμε ξανά με τον Βόρρα που αυτή την φορά μας φέρθηκε με το "γάντι" αλλά μας είπε όχι με ευγενικό τρόπο.Στόχος ήταν τα Λουτρά Λουτρακίου αλλά τώρα έπρεπε να τα πιάσουμε μέσω Προμάχων.

Το χωριό  Όρμα βρίσκετε στους πρόποδες του όρους Βόρρας αλλά στην άλλη κορυφή του γνωστή ως Καϊμακτσαλάν. Ορμάμε λοιπόν στην ανάβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο από έναν μεγάλο χωματόδρομο καθώς ο χρόνος άρχισε να πιέζει και οι Πρέσπες είναι ακόμα μακριά. Τάπα και όλα καλά ως τα 1500 μέτρα. Εκεί τα χιόνια είναι πολλά και παντού. Πάλι μας λέει όχι ο Βόρρας και αφού το πήραμε απόφαση ότι δεν είναι η μέρα μας πάλι πίσω προς Κερασιές και Αγ. Αθανάσιο για να δοκιμάσουμε το πέρασμα  προς τον Σκοπό.
Ή πολύ αισιόδοξοι είμαστε ή πολύ χοντροκέφαλοι. Περιττό να σας πω τι συναντήσαμε το φαντάζεστε....

Στον Παλιό Αγ Αθανάσιο μια παρέα καβαλάρηδων μας έδειξε έναν δρόμο που έβγαζε στον Σκοπό από έναν χαμηλότερο δρόμο αλλά κάναμε το δεύτερο λάθος μας και βγήκαμε κάτω στην Κέλλη από όπου και πήραμε έναν χωματόδρομο που βγάζει στη Μελίτη μέσα από ένα οροπέδιο των 1000 μέτρων. Από την Μελίτη μέσα από τα χωράφια προς το συνοριακό φυλάκιο της Νίκης και το μοναδικό πέρασμα του ποταμού της περιοχής από την γέφυρα στην Μαρίνα.

Το τελευταίο βουνό μπροστά μας με το όνομα Βαρνούς είναι σίγουρο πως δεν θα το περάσουμε από την κορυφή καθώς το ύψος του φτάνει 2177 μέτρα. Οι κάτοικοι του χωριού Κρατερό μας είπαν ευγενικά να έρθουμε μετά την γιορτή του Προφήτη Ηλία για να το περάσουμε και μας οδήγησαν σε έναν καταπληκτικό δασικό που οδηγούσε στον Ακρίτα και από εκεί άσφαλτο μέσω Πισοδερίου στις Πρέσπες.Έτσι και έγινε και με την δύση του ηλίου βρεθήκαμε να ρεμβάζουμε την Μικρή Πρέσπα.

Αν εξαιρέσουμε τις κορυφές που ποτέ δεν περάσαμε κάναμε μια διαδρομή περίπου 580 χλμ από χωματόδρομους με 20% ασφάλτινη διαδρομή. Η διαδρομή αυτήν την εποχή δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη καθώς η άνοιξη είναι μοναδική σε χρώματα και μυρωδιές και το βασικότερο στην ποιότητα του τερέν. Υπόσχεση στον εαυτό μας πως η κορυφές θα κατακτηθούν προς το τέλος του Μάη.Ο ποταμός Αξιός


Λίμνη Μεταλλείου


Όρος Πίνοβο


Όρος Βόρρας


Ρέμα στο Ορ. Βόρρας


Όρος Καϊμακτσαλάν


1500 μ.

Τετάρτη 30/4/2003

Η επιστροφή έγινε από άσφαλτο αλλά όχι από εθνικούς δρόμους αλλά μόνον από επαρχιακούς χωρίς κίνηση και τροχαία (οι μοτοσυκλέτες μας δεν έχουν πινακίδες και ασφάλεια καθώς το μεγαλήτερο μέρος τις ζωής τους το περνάνε στο βουνό). Ιδανική διαδρομή για χαλαρό περιηγητικό (ασφάλτινο).

Τις διαδρομές μπορείτε να τις βρείτε στα downloads του Off-Road Portal.    Διαβάστε περιηγητικά άρθρα στις off road διαδρομές.....


Καβαλάρηδες στον Άγ.Αθανάσιο


Μικρή Πρέσπα

Κείμενο: Pino
Φωτογρφίες: Smokie, Pino
Επεξεργασία GPS: Smokie
More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.028746 seconds. ]