Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών: Αγώνες ορεινού τρεξίματος και παρεμφερείς μαζικές δραστηριότητες σε δασικές προστατευόμενες και μη περιοχές

Με αφορμή σχετικό έγγραφο του Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με το οποίο τέθηκε το ερώτημα “δυνατότητας και ανάγκης αδειοδότησης” μαζικών δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές (Εθνικούς Δρυμούς κ.λπ), η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών διευκρίνισε το πλαίσιο που ισχύει για τις σχετικές αδειοδοτήσεις για όλες τις μαζικές δραστηριότητες σε δασικές προστατευόμενες και μη περιοχές.








ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ& Δ.Π.
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ & ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ


ΑΘΗΝΑ 21/ 7/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 159205/1845


ΘΕΜΑ: Αγώνες ορεινού τρεξίματος και παρεμφερείς μαζικές δραστηριότητες σε δασικές προστατευόμενες και μη περιοχές
ΣΧΕΤ.:
α) Το αριθ. 414/26-6-2017 έγγραφο του Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
β) Το αριθ. 3755/29-5-2017 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Πιερίας


Με αφορμή το ανωτέρω (α) σχετικό έγγραφο του Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με το οποίο τέθηκε το ερώτημα “δυνατότητας και ανάγκης αδειοδότησης” μαζικών δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές (Εθνικούς Δρυμούς κ.λπ), θέτουμε υπόψη σας τα εξής:


Η διοίκηση, διαχείριση και προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών οι οποίες στο πλαίσιο αυτό οφείλουν να ελέγχουν και να εποπτεύουν κάθε δραστηριότητα που διεξάγεται ή αναπτύσσεται εκεί, ιδίως όταν αυτή η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Εθνικός Δρυμός ή υπάγεται σε κάποιο άλλο καθεστώς προστατευτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 36 έως 38 του Ν. 1845/89 (ΦΕΚ 102 Α) ορίζεται το αντικείμενο της δασοπροστασίας καθώς και η αρμόδια υπηρεσία για αυτό, που είναι η δασική υπηρεσία. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2.γ του Ν. 2742/1999 (Φ.Ε.Κ. 207Α΄/07-10-1999), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 παρ. 3 του Ν. 3937/2011 (Φ.Ε.Κ. 60Α΄/31-03-2011) και ισχύει σήμερα, στην αρμοδιότητα των Φορέων Διαχείρισης υπάγεται η παροχή αιτιολογημένων γνωμοδοτήσεων πριν από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των έργων αλλά και για δραστηριότητες που εμπίπτουν στις περιοχές ευθύνης τους ή των οποίων οι επιπτώσεις επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις περιοχές αυτές, καθώς και σε κάθε άλλο θέμα για το οποίο ζητείται η γνώμη τους από τις αρμόδιες αρχές.


Ως εκ τούτου κρίνουμε ότι την ευθύνη για την λήψη των απαραίτητων μέτρων που αποβλέπουν στην εξασφάλιση της δασοπροστασίας είναι η εκάστοτε δασική υπηρεσία, η οποία δύναται να ζητήσει τη γνώμη του Φ.Δ. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος δεν αποτελούν δραστηριότητα ήπιου τουρισμού, καθώς τέτοιου είδους αγώνες συγκεντρώνουν ως γνωστών μεγάλα πλήθη ανθρώπων, τόσο αθλητών όσο και θεατών, εθελοντών κ.α. που κάνουν αλόγιστη χρήση των υφιστάμενων υποδομών προκαλώντας -αν όχι καταστροφή- σίγουρα επιβάρυνση στη βλάστηση διαφοροποιώντας τη σύνθεσή της, προκαλώντας συμπίεση του εδάφους, αύξηση της διάβρωσης και όχληση της πανίδας. Πέραν των ανωτέρω, η μαζική πρόσβαση και ο συνωστισμός σε τέτοια περιβάλλοντα, όπως αυτά των ορεινών όγκων της χώρας, εγκυμονούν κινδύνους ασφάλειας για τον κόσμο.

Δεδομένου ότι για τη διεξαγωγή τέτοιων δραστηριοτήτων απαιτείται σχεδιασμός και οργάνωση καθώς και διάφορες μικροεπεμβάσεις/ενέργειες όπως ειδική σήμανση αγωνιστικής διαδρομής, συντήρηση των μονοπατιών που θα χρησιμοποιηθούν, καθορισμός θέσεων στάθμευσης οχημάτων και σταθμών πρώτων βοηθειών, θέσεων συγκέντρωσης σκουπιδιών κ.λπ., πρέπει όλες αυτές οι μικροεπεμβάσεις/ενέργειες να καθορίζονται εκ των προτέρων, να τίθενται υπόψη και να εγκρίνονται με απόφαση της οικείας Δασικής Υπηρεσίας.

Για τους ανωτέρω λόγους θα πρέπει πριν οποιασδήποτε δραστηριότητας να υποβάλλεται αίτημα από τον ενδιαφερόμενο φορέα στην αρμόδια δασική υπηρεσία, προκειμένου αυτή να ενημερώνεται, να ελέγχει τους προαναφερόμενους όρους διεξαγωγής και να εγκρίνει την υλοποίηση της εκδήλωσης (κατόπιν ή άνευ σχετικής γνωμοδότησης του Φ.Δ.). Για να είναι δυνατή η έγκαιρη εξέταση κάθε αιτήματος, κρίνεται απαραίτητο η υποβολή αυτού να γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν τον προγραμματισμό πραγματοποίησης της εκάστοτε δραστηριότητας.

Με την απόφαση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας θα καθορίζονται όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για την οργάνωση της δραστηριότητας από τους εμπλεκόμενους φορείς και θα τίθενται οι απαραίτητοι όροι, προϋποθέσεις και περιορισμοί για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος αλλά και όροι για την ασφαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας. Με αυτό τον τρόπο θα καθίσταται πιο δεσμευτική και η απόδοση ευθυνών ή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κατά την τέλεση τέτοιων δραστηριοτήτων να γίνεται παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας και του Φ.Δ (εφόσον υπάρχει) για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω.

Παρακαλούνται οι δασικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της παρούσας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ
Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Αγροπερ/ντος

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ


Σχετικά downloads - links
Υπόμνημα Δ.Δ.Δ. 159205/1845 / 21/7/2017
Σχετική συζήτηση στο forum




More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 



[ Page created in 0.037052 seconds. ]