Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Αποστολή στην Βολιβία: Land Rover G4 Challenge

Αναζητώντας οξυγόνο!

Μετά από τις ζούγκλες του Λάος και την υγρασία της Ταϊλάνδης το μεγάλο καραβάνι ταξίδεψε για λίγο στο κοσμοπολίτικο Ρίο Ντε Τζανέιρο για να καταλήξει στα υψίπεδα της Βολιβίας, για το τελικό στάδιο ενός τεράστιου εγχειρήματος: Του G4!

Διασχίζοντας τον... μισό περίπου κόσμο για ένα ταξίδι περιπέτειας, με όχημα την Land Rover και ένα στόλο 65 οχημάτων, που για 40 μέρες απλώθηκε σε διαφορετικές μεριές του κόσμου, σε διαφορετικούς πολιτισμούς, και κλιματολογικές συνθήκες....


Παρακολουθώντας το 4ο και τελευταίο στάδιο αυτού του τεράστιου εγχειρήματος μέσα από ένα Range Rover Sport, πήραμε μια γεύση από τα υψίπεδα της Βολιβίας στα 4500 μέτρα, όπου οι 18 συμμετέχοντες – sportsmen από όλο το κόσμο πάλεψαν με το κρύο και την ένδεια οξυγόνου...

Ο εκπρόσωπός μας Μιχάλης Τσαούτος, έμπειρος και καταξιωμένος πάλεψε με την ατυχία και το τραυματισμένο του πόδι, έχοντας σε αυτό το 4ο στάδιο ως «ζευγάρι» τον Τούρκο Tolga Senefe.
Ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη τετράδα πριν την ατυχία του...

Την τελευταία εβδομάδα έκαναν μια δυνατή αντεπίθεση για να καταφέρει να ανέβει τελικά στην 12η θέση.
Η Οδύσσεια του μεγάλου αυτού «καραβανιού» ολοκληρώθηκε μετά από 30 ημέρες σκληρού συν-ανταγωνισμού που περιελάμβανε κάθε είδους ασκήσεις και παιχνίδια που δοκίμαζαν την φυσική κατάσταση (τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο, mountain bike, kayak, canyoning) τις ικανότητες σε ηγεσία και προσανατολισμό, αλλά πάνω από όλα συνεχή, απαιτητική και δύσκολη οδήγηση 4Χ4 με τα νέα Discovery III, Range Rover και Range Rover Sport της Αγγλική εταιρίας που χρόνια τώρα έχει καθιερώσει αυτό το θεσμό ως τη μεγαλύτερη global περιπέτεια που δοκιμάζει τα όρια μηχανών και ανθρώπων.

Κοντά τους, συχνά δίπλα τους, ακόμη και μαζί τους, διασχίσαμε την νότιο Βολιβία παρακολουθώντας την περιπέτεια ή συμβάλλοντας σε αυτήν!

Η είσοδος στην Βολιβία έγινε στην πόλη Sucre, σε υψόμετρο 2700 μέτρα. Ένα τουριστικό θέρετρο από όπου ξεκινήσαμε την επόμενη με τα ολοκάθαρα πορτοκαλί Range Rover και Discovery.
Που να ξέραμε πως θα τα αφήναμε, δέκα μέρες μετά, γεμάτα λάσπη, αλάτι (!), χώμα, και τη σκόνη να έχει τρυπώσει παντού!

Μετά από 120 ασφάλτινα χιλιόμετρα φτάσαμε στο Potosi. Χτισμένο αμφιθεατρικά στα 4100 μέτρα, με πάνω από 100.000 κατοίκους, έχει την τιμή να είναι η ψηλότερη πόλη του κόσμου!
Προσπαθώντας να συνηθίσουμε το υψόμετρο μασούσαμε φύλλα κόκας και κάναμε οικονομία κινήσεων!

Από κει, δεν ξανασυναντήσαμε άσφαλτο για την επόμενη εβδομάδα!
Χώμα και πάλι χώμα, σκόνη και λάσπη, πέτρα και άμμος. Εδάφη ιδανικά για τα full εξοπλισμένα και βαρυφορτωμένα -με ένα σχεδόν τόνο το καθένα- Land Rover.
Αλλά κι ακόμη ο πανίσχυρος κινητήρας V8 των 4.4 λίτρων βαρυγκωμούσε ελαττώνοντας την απόδοσή του, ζητώντας κι αυτός παραπάνω οξυγόνο!

Η αντίθεση του άγριου εξωτερικού χώρου, του μονόχρωμου, λιτού και φτωχικού τοπίου με την χλιδή, την πολυτέλεια, το δέρμα και το Hi-End Stereo του εσωτερικού του αγγλικού αυτοκινήτου, εντυπωσίαζε τους πάντες!

Τόσο εμάς, όσο και τα μικρά παιδιά στα χωριά, που έτρεχαν να μας προϋπαντήσουν με γιορτές και τραγούδια, εκλιπαρώντας να σκαρφαλώσουν για λίγο στο... καπό!


Η πρώτη βραδινή κατασκήνωση μας βρήκε στα 3800, να προσπαθούμε να εγκλιματιστούμε στις γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας, αφού μέσα σε μία ώρα, με την δύση του ήλιου, η θερμοκρασία έφτανε από τους 20o C στους 0!
Βιαστικό «προκάτ» φαγητό, ζεσταμένο στον κινητήρα του αυτοκινήτου και γρήγορα στις σκηνές να κουκουκλωθούμε στα sleeping bag για να προλάβουμε την επιπλέον πτώση της θερμοκρασίας που έφτανε ακόμη και τους -19ο C!
Άλλωστε, η επόμενη μέρα αναμενόταν ζόρικη!

Ξύπνημα στις 5 το πρωί, αλλά μέχρι να φανεί ο ήλιος η παγωνιά ήταν αφόρητη!
Γρήγορο φόρτωμα σκηνών και μπαγκαζιών για να κουρνιάσουμε όσο γινόταν γρηγορότερα στην ζεστασιά του καλοριφέρ...
Σειρά είχε το Uyuni, μια πόλη που είχε ξεφύγει από τα Λούκυ Λουκ των παιδικών μας χρόνων, θυμίζοντας έντονα Mexico, και... άγρια δύση.
Μια πόλη που το μόνο χρώμα που κυριαρχούσε ήταν το καφέ της σκόνης!

Σπίτια πλινθόκτιστα κι λιτά, που δύσκολα τα ξεχώριζες από τα ερειπωμένα! Τετραγωνισμένα μπλοκ, φαρδύς δρόμοι, και ο ήλιος να χτυπάει ανελέητα!
Τάσεις φυγής μας κυρίευσαν όλους, και σπεύσαμε να εξαφανιστούμε από την «ανοιχτή φυλακή» για το Salar De Uyuni, την τεράστια Salt Lake (λίμνη από αλάτι) που ανοιγόταν μπροστά μας!

Οι Βολιβιανοί είναι ένας κόσμος διαφορετικός, μικρόσωμος, μελαχρινός, που προσπαθεί μασώντας φύλλα κόκας να αυξήσει την αιμοσφαιρίνη του, χαλώντας τα δόντια του...

Οι νεαρές μαμάδες να κουβαλάνε μονίμως τα μωρά με την κουρελού στην πλάτη τους, και τους άντρες με τα μόνιμα καπέλα να παλεύουν με την γη στη μέση του πουθενά!

Είναι έντονα μελαψοί, αφού η φυσική επιλογή τείνει να τους προστατέψει από τον ήλιο. Ένας κόσμος πολύχρωμος, ντυμένος με έντονα ρούχα, αφού είναι ο μόνος τρόπος να ξεγελάσουν την μονοτονία της φύσης και του τοπίου!

Από το καφετί Uyuni, περάσαμε στο κάτασπρο Salar, όντας μικρές πορτοκαλί κουκίδες σε ένα απέραντο λευκό σκηνικό!
Από πάνω ο ουρανός, σπάει την μονοτονία όταν είναι καθαρός, κι από κάτω τα λάστιχα να τρίβουν το αλάτι που καλύπτει μια επιφάνεια σαν τις Κυκλάδες με μικρά νησάκια να ξεπηδάνε κάθε τόσο!

Μια απέραντη έκταση, ένας τεράστιος ανοιχτός αυτοκινητόδρομος, όπου η μόνη σήμανση είναι οι βουνοκορφές και μόνος χάρτης το... GPS. Ακόμη κι έτσι όμως, φαινόταν η μαγευτική δύναμη της φύσης που ζωγραφίζει ακόμη και χωρίς χρώματα με τον καλύτερο τρόπο τις αισθήσεις μας...

Σε ένα τέτοιο σκηνικό άρχισαν οι δοκιμασίες για τους αγωνιζόμενους, που πάνω σε 4000 «αλατισμένα» μέτρα έπρεπε να τρέξουν, να κάνουν mountain bike, να σκαρφαλώσουν σε ένα νησάκι, να προσανατολιστούν σε κρυμμένα σημεία (orienteering) και να δοκιμάσουν το κράτημα των Goodyear στο αλάτι!

Ο ήλιος το μεσημέρι ζέσταινε και μετρίαζε την συσσωρευμένη κούραση, πριν οι πολικές θερμοκρασίες της νύχτας παγώσουν τα πάντα! Τη νύχτα, το bivouac έμοιαζε να έχει στηθεί πάνω σε πάγο!

O δρόμος την επόμενη μέρα δυσκόλευε. Χαράς ευαγγέλια για τους οδηγούς αλλά και για τα αυτοκίνητα που θα... ξεσκούριαζαν αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους. Οι σκονισμένοι χωματόδρομοι έδωσαν τη θέση τους σε βραχώδη off-road περάσματα, διασχίσεις ποταμιών, με αμμώδεις διαδρομές που συχνά βάλτωναν από την λάσπη.

Οι «εργάτες» με τα συνθετικά πανίσχυρα σχοινιά, έβγαλαν τα λεφτά τους μέχρι τελευταίας δεκάρας, ενώ το συσσωρευμένο αλάτι και η σκόνη ξεπλύθηκαν από την αμμοβολή και το νερό!
Τα δύσκολα περάσματα σε πλάγιες κλίσεις δεν πτόησαν τις πνευματικές αναρτήσεις του πορτοκαλί στόλου και έδωσαν απλώς θεαματικά στιγμιότυπα στους αδηφάγους φωτογράφους!


Οι οδηγικές «ασκήσεις» (tasks) του G4 Challenge έφεραν το ελληνοτουρκικό δίδυμο στην κορυφή της κατάταξης, ανεβάζοντάς τους θέσεις στη γενική.
Οι ικανότητες των νέων Discovery ΙΙΙ είναι εντυπωσιακές, αν σκεφτείς ότι συνδυάζουν την υπερπολυτέλεια με την extreme απόδραση...
Η κοίτη του ποταμού πάγωσε το βράδυ...

Αργά το πρωί, ξεκινώντας την προτελευταία μας –χωμάτινη- μέρα ίσα που άρχισε να σιγοτρέχει το νερό, σπάζοντας την αδιαλλαξία του πάγου... Λίγο πιο πάνω, στα 5500 μέτρα, βλέπαμε τα πρώτα χιόνια... Όντας στο νότιο ημισφαίριο, αφήναμε το φθινόπωρο και μπαίναμε στο χειμώνα.

Σε λίγο ξεκινούσε ο «τελικός». Ο Γάλλος Jean Baptiste Calais, ο Βέλγος Kris Janssens, ο Ρώσσος Dmitri Timokhin και ο Νοτιοαφρικανός Martin Dreyer βρίσκονταν αντιμέτωποι σε ένα απίστευτο σκηνικό, στημένο μέσα στην κοίτη ενός ποταμού, μέσα σε ένα τεράστιο φαράγγι, λες και είχε ξεφύγει από το Hollywood.

Ένα τεράστιο rappel τους έστελνε σε orienteering, μετά kayak, ποδήλατο, κολύμπι, τρέξιμο, αναρρίχηση σε αερόστατο, για να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους με μια άσκηση πνευματικής διαύγειας, μετά από 30 μέρες στα πιο μαγικά μέρη του πλανήτη. Αυτός που έτρεξε και αγκάλιασε πρώτος στην μέση του ποταμού το πολυπόθητο τρόπαιο, ήταν ο Νοτιοαφρικανός Martin Dreyer που όντας επαγγελματίας sportsman κατάφερε να πάρει το πανάκριβο δώρο, ένα ολοκαίνουργιο Range Rover!

Το ίδιο βράδυ, πάρτι με τους χωρικούς δίπλα στις καλύβες τους, δοκιμάζοντας το νόστιμο λάμα, και το άψητο κρασί τους. Η μουσική κουλτούρα των Άνδεων από τα παιδιά τους σχολείου και οι παραδοσιακές φορεσιές, οι γέροι ηλιοκαμμένοι μουσικοί και οι δυναμικές γυναίκες με τα μωρά στην αγκαλιά, είναι εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες βαθιά στο κεφάλι μας...

Είχαμε μπει πλέον στην Εθνική Οδό, αφού μάλιστα περάσαμε και διόδια, και αρχίζαμε να κατεβαίνουμε τον πιο επικίνδυνο δρόμο που έχω οδηγήσει! Πηγαίναμε προς την Tarija, την πόλη 2700 μέτρα πιο κάτω μας, κάτω από τα σύννεφα που βλέπαμε στο βάθος...

Κατεβαίνοντας από τα 4500 μέτρα, το οξυγόνο άρχισε να ξανακυκλοφορεί στις φλέβες μας αλλά τα χαώδη γκρέμια μας έκοβαν την ανάσα και πάλι!
Χωματόδρομος φυσικά, στενός, με αρνητικές κλίσεις, και... εκκλησάκια σε κάθε κλειστή στροφή!

200 χιλιόμετρα μακρύτερα και άλλα 2,5 πιο κάτω, ξαναβρεθήκαμε στον «πολιτισμό», πατήσαμε πάλι άσφαλτο και επιστρέψαμε στη «πραγματικότητα».


Το ταξίδι στο πιο άγονο κομμάτι της Βολιβίας, μια χώρας φτωχής που προσπαθεί να ορθοποδήσει την οικονομία της ήταν εμπειρία ανεκδιήγητη: 10 μέρες, 65 εκπληκτικά Land Rover, 220 άτομα, ένα πολυεθνικό κομβόι που συνταξίδεψε, συνοδήγησε κι έζησε στιγμές μοναδικές...

Το G4 Challenge, το απόλυτο ταξίδι με τα τετρακίνητα, στις τέσσερις μεριές του κόσμου, παλεύοντας με όλα τα στοιχεία της φύσης, κυνηγώντας τις τέσσερις εποχές σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, παρακολουθώντας την υπερπροσπάθεια των «καλύτερων 18» να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Κείμενο - Φωτογραφίες [Δημήτρης Αθανασουλόπουλος]


Διαβάστε ακόμα
G4 Challenge: Φωτορεπορτάζ - Πρώτο μέρος

More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.039887 seconds. ]