Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Γιατροί χωρίς σύνορα: Λίβανος

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό του Λιβάνου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το αεροδρόμιο της Βηρυτού βομβαρδίζεται συνεχώς και οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης έχουν καταστραφεί. Είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψει κανείς οδικώς από τη Συρία.

Οι ΓΧΣ εξετάζουν τώρα άλλους τρόπους να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια δια ξηράς, αλλά προς το παρόν ο μόνος ασφαλής τρόπος μεταφοράς αγαθών στη χώρα είναι με πλοίο από την Κύπρο. 

Οι ΓΧΣ έχουν μια ομάδα δύο εξειδικευμένων τεχνικών που βρίσκεται στη Λάρνακα και οργανώνει τις αποστολές των αγαθών. Χρειάστηκαν δύο μέρες την περασμένη εβδομάδα να πάρουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ένα επιβατηγό πλοίο και να ετοιμάσουν τα χαρτιά που θα συνόδευαν τα αγαθά στο τελωνείο.

Τελικά, την Παρασκευή το απόγευμα, οι ΓΧΣ μπόρεσαν να φορτώσουν τις προμήθειες στο πλοίο, το οποίο απέπλευσε από τη Λάρνακα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Η Βηρυτός απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα αλλά το ταξίδι διάρκεσε περίπου 10 ώρες.

«Το φορτίο περιέχει 24 τόνους υλικό για αιμοκάθαρση και 6 τόνους φάρμακα, χειρουργικά κιτ και εξοπλισμό εξυγίανσης νερού. Είναι πραγματικά επείγον να φτάσουν αυτές οι απαραίτητες προμήθειες στους κατοίκους του Λίβανου,» λέει ο Μαρκ Φεριέ, υπεύθυνος για την οργάνωση της αποστολής των προμηθειών.

«Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση. Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες είναι θέμα ζωής και θανάτου. Σαν ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση έχουμε ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.»

Την περασμένη Δευτέρα, οι ΓΧΣ κατάφεραν να μεταφέρουν στο Λίβανο 60 τόνους μη ιατρικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων κιτ υγιεινής και σετ μαγειρικής. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί, ενώ υπάρχει τεράστια ανάγκη και για άλλα.

Οι ΓΧΣ έχουν ακόμη άλλους 40 τόνους με σκηνές, κουβέρτες και ιατρικές προμήθειες σε μια αποθήκη στη Λάρνακα, που περιμένουν να αποσταλούν με πλοίο. Περισσότεροι από 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες. Δύο πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη έφτασαν την Κυριακή και την Τρίτη και την Τετάρτη το πρωί ένα Boeing 747 θα μεταφέρει άλλους 80 τόνους.

«Σύμφωνα με τους συναδέλφους μας που δουλεύουν στο Λίβανο υπάρχει τεράστια ανάγκη για κουβέρτες. Έχουμε 20.000 κουβέρτες στη Λάρνακα, έτοιμες να αποσταλούν. Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους εκτοπισμένους στο Λίβανο επιδεινώνονται συνεχώς. Αν δεν μπορούμε να προμηθεύουμε τις ομάδες μας με τον κατάλληλο εξοπλισμό, σύντομα θα υπάρχει έλλειψη καθαρού νερού και κατά συνέπεια θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής,» λέει ο Φεριέ.

Η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λάρνακα στη Βηρυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η επόμενη πρόκληση είναι να διανείμουμε βοήθεια μέσα στο Λίβανο σε ανθρώπους που ζουν στην Τύρο, την Τζεζίν, το Αλάυ και τη Σιδώνα όπου δραστηριοποιούνται οι ΓΧΣ.
Αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς οι συνθήκες ασφάλειας συνεχώς επιδεινώνονται.


Νότιος Λίβανος
Στην Τύρο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να λειτουργούν μία κλινική η οποία στεγάζεται σε ένα πρώην νοσοκομείο, όπου οι ιατρικές ομάδες πραγματοποιούν περίπου 80 ιατρικές συνεδρίες κάθε μέρα. Πολλοί από τους ασθενείς πάσχουν από χρόνιες παθήσεις αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Από το περασμένο σαββατοκύριακο, οι ΓΧΣ παρέχουν επίσης ιατρική περίθαλψη στους εκτοπισμένους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια της πόλης. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν διανείμει φάρμακα σε Κέντρα Υγείας σε κάποια από τα γύρω χωριά. Οι ΓΧΣ έχουν επίσης διανείμει μαγειρικά σκεύη, βρεφικό γάλα και σαπούνι σε 500 οικογένειες εκτοπισμένων στη Σιδώνα. 

«Η πρόσβαση στις νότιες περιοχές της χώρας παραμένει δύσκολη και είναι τρομερά απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στα μέρη όπου οι κάτοικοι μάς έχουν περισσότερο ανάγκη», λένε οι εθελοντές.

Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να αξιολογούν τις ανάγκες στην πόλη της Τζεζίν και έχουν διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια σε 3.000 εκτοπισμένους στα γειτονικά χωριά. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται στρώματα και κουβέρτες, ενώ σε κάποιους έχουν αρχίσει να τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων.   

Βηρυτός και περιοχή Σουφ

Στη Βηρυτό, περίπου 70.000 εκτοπισμένοι έχουν καταλύσει σε διάφορα σχολεία της περιοχής. Οι ομάδες των ΓΧΣ ξεκίνησαν να λειτουργούν Κινητές Ιατρικές Μονάδες στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της πόλης, ενώ έχουν ήδη δεχτεί πάνω από 200 ασθενείς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη καθαρού νερού, αποχωρητηρίων και ντους. Υπάρχει επίσης έλλειψη παροχής θεραπείας για ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις. Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να αξιολογήσουν την κατάσταση στις περιοχές στο νότο και να διερευνήσουν την ανάγκη για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους κατοίκους της Βηρυτού. 

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από διάφορα μέρη του Λιβάνου και να εγκατασταθούν στην περιοχή Σουφ, νοτιοανατολικά της Βηρυτού. Καθημερινά προστίθενται κι άλλες οικογένειες. Κάποιοι από τους εκτοπισμένους δεν έχουν τίποτα δικό τους πλέον. Οι ομάδες των ΓΧΣ στις περιοχές Αλάυ και Μπέιτ Εντ Ντιν διάνειμαν μέσα σε τέσσερις μέρες αντικείμενα προσωπικής υγιεινής, μαγειρικά σκεύη και κουβέρτες σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή σε περίπου 600 οικογένειες -σχεδόν σε 4.000 ανθρώπους. Οι διανομές ξεκίνησαν επίσης στις πόλεις Μπαμντούν, Τσουεϊφάτ, Αλάυ και Καϊφούν. Η τοπική κοινωνία παρέχει βοήθεια στους εκτοπισμένους, αλλά έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες και σε κάποιες περιοχές τα αποθέματα σε τρόφιμα έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν. Υπάρχει επίσης έλλειψη σε καθαρό πόσιμο νερό. Οι ομάδες των ΓΧΣ προσπαθούν να βελτιώσουν τις υποδομές ύδρευσης και υγιεινής στις περιοχές όπου έχουν καταλύσει οι εκτοπισμένοι.    

Το Λιβανέζικο ιατρικό προσωπικό στην περιοχή αντιμετωπίζει με επιτυχία την κατάσταση. Ωστόσο, τα αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό αρχίζουν να τελειώνουν, ιδιαίτερα αυτά για τις χρόνιες παθήσεις, οπότε οι ΓΧΣ τους προμήθευσαν με περισσότερα.

Στη Συρία
Στη Συρία, οι ΓΧΣ αξιολογούν τις ανάγκες των προσφύγων στη Δαμασκό αλλά και στις συνοριακές περιοχές. Μία ομάδα άρχισε να παρέχει βοήθεια σε 3.000 πρόσφυγες που έχουν καταλύσει σε σχολεία, γυμναστήρια και σε υπόστεγα.

* Οι ΓΧΣ εξακολουθούν να αποστέλλουν στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια και εθελοντές. Μέχρι στιγμής 38 άτομα διεθνές προσωπικό και πολλαπλάσιοι ντόπιοι εργαζόμενοι υποστηρίζουν τις δράσεις της οργάνωσης. Αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ χρησιμοποιούν τη Λάρνακα της Κύπρο ως βάση ανεφοδιασμού. Περίπου 90 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας απεστάλησαν από τη Λάρνακα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες των ΓΧΣ.


Για να ενισχύσετε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά κάνοντας κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

ALPHA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 104-002786-014420
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 435-01-001400-33
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 080/480847-95
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:
Αρ. Λογ/σμού: 83658835
EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρ. Λογ/σμού: 0026.0215.41.0100065050
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αρ. Λογ/σμού: 5011-013626-464
Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε μέσω πιστωτικής κάρτας (VISA, Εμποροκάρτα, Mastercard ή DINERS) με ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 - 5 200 500 (Τμήμα Δωρητών) .

Αν γίνει κατάθεση μέσω τραπέζης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ. 210 - 5 200 500 για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη και το τριμηνιαίο περιοδικό μας.

Επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο των ΓΧΣ (Medecins Sans Frontieres)More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.022714 seconds. ]