Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Διάσχιση ηπειρωτικής Ελλάδας με Africa Twin...

  ...διότι αν δεν πάρεις τα βουνά με το όχημά σου να τσαλαπατήσεις τα λιανοχορταρούδια, να πανικοβάλεις με τα μουγκρητά του κάθε ζωντανό κι αν δεν ντουμανιάσεις με καυσαέριο την χλωρίδα της πατρίδος μας τι σκ...ά φυσιολάτρης είσαι; ....(asxetos.gr)Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τους τόπους που πέρασα μα θα ήταν όλα υποκειμενικές αλήθειες...

Η πραγματική αλήθεια για κάθε τόπο είναι μέσα στην ψυχή των ανθρώπων που ζουν εκεί. Εγώ ο φευγαλέος ταξιδιώτης αναταράσσω μόνο τον αέρα του. Δεν τον αλλάζω με την παρουσία μου... Από την άκρη της Μακεδονίας ως την άκρη της Πελοποννήσου η γη η ελληνική σε μαγεύει με το μέγεθός της.

 

Τόσο μικρή στον χάρτη σε σύγκριση με της άλλες χώρες μα τόσο μεγάλη όταν προσπαθείς να την διασχίσεις από τους παλιούς δρόμους που χαράχθηκαν φυσικά στο ανάγλυφο χωρίς την σύγχρονη τεχνολογία οδοποιίας. Οι εικόνες διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους που αναρωτιέσαι αν όλα αυτά τα μέρη είναι κομμάτια του ίδιου γεωγραφικού παζλ.  

 ΔΡΑΜΑ - ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 408 χλμ 4:52:00 ώρες

 Οι προετοιμασίες για το ταξίδι έχουν τελειώσει. Η Africa Twin είναι έτοιμη για το ταξίδι στην «άκρη της γης», το ίδιο κι εμείς. Η Εθνική Οδός που συνδέει την Δράμα με την Θεσσαλονίκη είναι ένας παλιός δρόμος με πολύ κίνηση που περιμένει την παράδοση της Εγνατίας Οδού.

Διασχίζοντας τον κάμπο κατευθυνόμαστε προς τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και την Αμφίπολη την αρχαία πόλη που φύλασσε την είσοδο στην πεδιάδα των αρχαίων Ηδωνών και τους Φιλίππους. Από τον λόφο τις Αμφίπολης αντικρίζεις την θάλασσα και τον  Άθω, το ιερό βουνό. 

Λίγο μετά η Ασπροβάλτα, μια τουριστική κωμόπολη που μάλλον αξίζει μόνον για μια στάση ξεκούρασης και ανεφοδιασμού παρά για διακοπές.

Οι δύο λίμνες που ακολουθούν η Βόλβη και η Κορώνεια έχουν παράλληλη ιστορία αλλά εντελώς διαφορετικό παρόν. Η πρώτη είναι μια λίμνη υγιής με μια παραλία διεθνώς γνωστή στον κόσμο του windsurf για τους μόνιμους αέρηδες που φυσούν εκεί , η δεύτερη όμως έχει αναγνωριστεί ως ο πλέον βρωμερός τόπος των Βαλκανίων καθώς μετά την υπεράντλιση των υδάτων της για τις γεωργικές καλλιέργειες η λίμνη εξαφανίσθηκε και  ήρθε στην επιφάνεια ο βυθός που τόσα χρόνια δεχόταν τα λύματα των αστικών και βιομηχανικών περιοχών που γειτονεύουν με τη λίμνη.  Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα εκεί (που θα ήταν άλλωστε.......) και να η Βέροια μπροστά μας να σκαρφαλώνει στους πρόποδες του Βέρμιου όρους. Ανεβαίνοντας τον στενό δρόμο προς την Παναγία Σουμελά χιλιάδες Πόντιοι από όλο τον κόσμο μαζεύονται για το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Η Κοζάνη είναι ο επόμενος στόχος όπου αρχίζει το κομμάτι τις Εγνατίας οδού προς τα Γρεβενά. 

Βαρετός αυτοκινητόδρομος......σύντομα τελειώνει και αρχίζει η κατάβαση προς την Καλαμπάκα διασχίζοντας τα Χάσια όρη.

Στην διασταύρωση στο Μουργκάνι στρίβουμε δεξιά για Μέτσοβο και αμέσως αριστερά για Καστανιά Καλαμπάκας.

 ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ – ΚΡΕΝΤΗΣ 213 χλμ (90χώμα)  5:40:00 ώρες

 Ένα μικρό βλαχοχώρι σε υψόμετρο 850 περίπου μέτρων με ξενοδοχείο και κοινοτικό ξενώνα είναι γεμάτο ζωή το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και τον 15 Αύγουστο. Θα βρείτε ταβέρνες για καλό φαγητό και φιλόξενους κατοίκους.

Από την Καστανιά φεύγουμε προς Αμάραντο και συνεχίζουμε στον μικρό στριφογυριστό ασφαλτόδρομο που ανεβοκατεβαίνει στο βουνό που είναι γεμάτο ρέματα που χύνονται στον Ασπροπόταμο και αυτός με τη σειρά του στον Αχελώο. Η διαδρομή έως το Περτούλι είναι εξαιρετικά όμορφη με πυκνά δάση πλούσια σε νερό και σύντομα φτάνουμε στον κάμπο. Στο Παλαιομονάστηρο κάνουμε αριστερά για την Λίμνη Ταυρωπού ή Πλαστήρα. Ο δρόμος που οδηγεί στο υψόμετρο της λίμνης στην αρχή του είναι εξαιρετικά στενός και ανηφορικός και δεν μπορεί να σηκώσει την κίνηση του Αυγούστου, ευτυχώς διαρκεί λίγο....

Η θέα της λίμνης είναι εντυπωσιακή καθώς την προσπερνάμε και φτάνουμε στη Μπελεκομίτη, όπου και αρχίζει η χωμάτινη διαδρομή προς τα Άγραφα.

Το πρώτο χωριουδάκι που συναντάμε είναι ο Καρβασαράς Καρδίτσας. Από εκεί αρχίζει η ανάβαση προς την κορυφή Πύργος (1804μ) μέσα σε ένα απόλυτα αλπικό τοπίο.

Η κατάβαση που θα κρατήσει για πολλά χιλιόμετρα αρχίζει από το σημείο που έχει τον ακαδημαϊκό τίτλο «Τρία Σύνορα» καθώς μόνον σύνορα δεν υπάρχουν στο ομοιόμορφο τοπίο που απλώνετε μπροστά μας. Το επόμενο χωριό είναι το Τροβάτο πάνω στο μονοπάτι Ε4. Η διαδρομή ακολουθεί το ρου του ποταμού Αγραφιώτη και συναντά τον Αγ. Αντώνιο και το Τρίδεντρο. Την διασταύρωση για Άγραφα θα την συναντήσετε αρκετά πιο κάτω και σας περιμένει ένας κακός χωματόδρομος ως το χωριό αν αποφασίσετε να κάνετε την ανάβαση. Εμείς συνεχίσαμε προς τον Κρέντη με τα μαύρα σύννεφα της βροχής να μας ακολουθούν κυριολεκτικά κατά πόδας. Κάθε φορά που τολμούσαμε να σταματήσουμε για να θαυμάσουμε τα πανέμορφα και πραγματικά επιβλητικά βουνά τις Πίνδου, στάλες βροχής μας ανάγκαζαν να συνεχίζουμε νότια χωρίς ανάσα, αφού δεν θέλαμε να προσθέσουμε στην κούρασή μας και ένα βρεγμένο απόγευμα.

Στο Κλεφτολύμερο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τον αριστερό ανηφορικό δρόμο που οδηγούσε στο Κρέντη αντί για τον δεξί που μας πήγε ως τις βόρειες παρυφές της λίμνης Κρεμαστών και έπειτα στον Κρέντη. Εδώ θα βρείτε δύο ξενώνες , τον έναν στην είσοδο/έξοδο του χωριού που μάλλον είναι και ο καλός και τον άλλο μέσα στο χωριό. Στον δεύτερο μην μείνετε παρά μόνον αν υπάρχει ανάγκη (όπως στην περίπτωσή μας) καθώς η συνθήκες υγιεινής είναι γενικά κακές...

 ΚΡΕΝΤΗΣ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ 295χλμ  5:18:00 ώρες

 Η διαδρομή που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι από το Κρέντη ως το Καρπενήσι. Τα βουνά της Ευρυτανίας είναι Μ-Ε-Γ-Α-Λ-Α. Οδηγείς για χιλιόμετρα και το μόνο που καταφέρνεις είναι να σκαρφαλώνεις στις απότομες πλαγιές των βουνών ακολουθώντας τον φιδίσιο δρόμο με την καλή άσφαλτο. Κάτι παρόμοιο συνάντησα  μόνον στην Αυστρία όπου τα χωριά και οι πόλεις ξεφύτρωναν μέσα από τα πυκνά δάση με έλατα και πεύκα. Το Καρπενήσι εμφανίζετε μπροστά σας αφού περάσετε αρκετές κορυφές του Τυμφρηστού πάνω από τα 1000 μέτρα υψομ. Θα σας εντυπωσιάσει η τάξη που επικρατεί στην μικρή πόλη που βρίσκεται σε ένα οροπέδιο ζωσμένο από βουνά. Η τουριστική ανάπτυξη δείχνει το καλό της πρόσωπο εδώ...μέσα σ΄ ένα «άγριο» βουνό μια κοιτίδα πολιτισμού με ανθρώπινο πρόσωπο.

Από το Καρπενήσι συνεχίζουμε νότια ακολουθώντας τις πινακίδες που έλεγαν «Προυσσός» Η διαδρομή είναι σκέτο μαρτύριο με αυτοκίνητο καθώς πρέπει να έχεις γερό στομάχι για να κάνεις όλα αυτά τα χιλιόμετρα φιδίσιου δρόμου που μάλλον κατασκευάστηκε το 1960. Απόδειξη τα αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα στα δεξιά του δρόμου και οι επιβάτες τους ξερνούσαν το περιεχόμενο του στομαχιού τους κατάχλομοι. Για τους μοτοσικλετιστές όμως είναι απολαυστικότατος καθώς η φύση είναι πανέμορφη. Στο χωριό Προυσσός οι προσκυνητές (που είχαν ανεβεί τον Γολγοθά τους) τιμούσαν την Παναγία στο μοναστήρι που δεσπόζει σ΄ έναν βράχο στη μέση της χαράδρας.

Από τον Προυσσό αρχίζει η κατάβαση ως το Θέρμο και την λίμνη Τριχωνίδα που εντυπωσιάζει με το μέγεθός της σε ένα μάλλον βαρετό τοπίο. Ως τη Ναύπακτο και το Αντίρριο όπου και επιβιβαστήκαμε στο ferry για το Ρίο, σταματήσαμε μόνο στον Εύηνο ποταμό όπου βρήκαμε καλό φαΐ και λίγη σκιά για ξεκούραση  .... 

Για την διαδρομή Αντίρριο Κόρινθος θα σας πω μια άλλη φορά.......

Στον Άσσο Κορίνθου μας περίμενε ο Superspy με την Πέρσα και τα 5 σκυλάκια τους σ΄ ένα πανέμορφο σπίτι....όπου και απλώσαμε τα ταλαιπωρημένα κορμιά μας.

 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΓΥΘΕΙΟ 189χιλ  2:40:00 ώρες

 Αυτοκινητόδρομος- Η Africa Twin ρολάρει τα κιλά της στην άσφαλτο κι εγώ πλέω σε πελάγη ευτυχίας.. Είμαι τρελαμένος με τον τρόπο που ξέρει να είναι κομπάρσος στο ταξίδι σου. Ποτέ δεν θα δηλώσει παρουσία αν δεν το θέλεις εσύ. Ποτέ δεν θα σου αποσπάσει την προσοχή «λόγω χαρακτήρα».

Η διαδρομή μετά την Σπάρτη και λίγο έξω από το Γύθειο είναι πανέμορφη και μου προκαλεί εντύπωση η χλωρίδα της περιοχής που θυμίζει Βόρεια Αφρική – στα μάτια ενός βόρειου -.

Η μία νύχτα που περάσαμε στο όμορφο Γύθειο ήταν ήρεμη και η αρχή για το τελευταίο τμήμα της καθόδου προς το Ταίναρο. Την επόμενη μέρα μας περίμενε η Μάνη...

 ΓΥΘΕΙΟ ΤΑΙΝΑΡΟ 76χιλ  1:47:00ώρες

 Η Μάνη είναι τόπος άγριος, αμόρφωτος και μαγευτικός συνάμα. Καστροπολιτείες  στεφανώνουν τους ψηλούς γυμνούς λόφους, που ατενίζουν στο γαλάζιο της Μεσογείου. Παραλίες λίγες, δέντρα πουθενά, μόνον πέτρινα κάστρα, πέτρινοι μαντρότοιχοι που ορίζουν πέτρινα χωράφια, πέτρινοι λόφοι. Ίσως κάποτε ζούσαν εδώ και άνθρωποι από πέτρα. Σήμερα μόνον επαγγελματίες του τουρισμού φιλοξενούν ανθρώπους που φτάνουν τόσο μακριά από πολύ μακριά...

Ο στόχος είναι εδώ κοντά, μόνον 2 χιλ περπάτημα ως τον φάρο που στέκει εκεί στην άκρη του Κόσμου για τους Αρχαίους Έλληνες – το Άκρον Ταίναρον. Το Νεκρομαντείο του Ποσειδώνα διατηρείται με την οροφή του και από την είσοδό του έβγαιναν οι πεθαμένοι για να δώσουν χρησμούς.. ευτυχώς όταν πήγαμε εμείς είχαν ρεπό... 

Όσο νερό δεν υπάρχει στη γη της Μάνης, υπάρχει στον αέρα της. ΥΓΡΑΣΙΑ, κολλάει πάνω σου, γεμίζει τα δωμάτια των πύργων, σηκώνετε από την θάλασσα και τρυπώνει παντού .

Δύο μέρες μείναμε εδώ κάνοντας το γύρο της Μάνης.

Την επόμενη μέρα η επιστροφή θα ξεκινούσε με μοναδική στάση για ύπνο στην Αθήνα.......

 

Ευχαριστώ τους:

mitsos: για την φιλοξενία στην Καστανιά

Dr. Format: για τα tracks της Πίνδου

superspy: για την φιλοξενία στον Άσσο Κορίνθου

την MOTO WEELS για την υποστήριξη.

 


Καστανιά Καλαμπάκας

Λίμνη Πλαστήρα

Πίνδος

Προυσσός

Γύθειο

Ταίναρο

Ο Φάρος

Η Μάνη

  ΦΙΛΙΠΠΟΥ 59 ΔΡΑΜΑ τηλ.25210 20160, οδική βοήθεια για ΜΟΤΟ 6936383454 αν βρεθείτε στον Ν. ΔράμαςMore articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.022145 seconds. ]