Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μικρής αρκούδας
Ήταν Τετάρτη πρωί όταν η επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» ειδοποιήθηκε πως ένα μικρό αρκουδάκι βρίσκεται απροστάτευτο και αποκομμένο από τη μαμά του στην κορυφή ενός δέντρου, στην περιοχή του Μαλακασίου του Ν. Τρικάλων.
Αμέσως έσπευσε στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο της «Καλλιστώ» με σκοπό να λυθεί το μυστήριο.
Και το μυστήριο λύθηκε!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το αρκουδάκι σκαρφάλωσε στην κορυφή μιας μαύρης πεύκης ύψους περίπου 30 μέτρων για να γλιτώσει από τους διώκτες του.

Το μικρό αρκουδάκι έκανε τη βόλτα του μαζί με τη μητέρα του σε δασική περιοχή νότια του Μαλακασίου και συγκεκριμένα νότια της σήραγγας του Μετσόβου, όταν τους επιτέθηκαν τσοπανόσκυλα.

Ενστικτωδώς το μικρό αρκουδάκι ανέβηκε στην κορυφή του κοντινότερου δέντρου ενώ η μητέρα τράπηκε σε φυγή, με σκοπό να επιστρέψει στο παιδί της μόλις περάσει ο κίνδυνος.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης και αυτό το οποίο διαπίστωσαν τα μέλη της ομάδας της «Καλλιστώ» όταν βρέθηκαν στο σημείο ήταν πως το αρκουδάκι ενώ είχε διαφύγει τον κίνδυνο από τα σκυλιά βρίσκονταν εκτεθειμένο στα αδιάκριτα βλέμματα και το θόρυβο αρκετών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ήθελαν οπωσδήποτε να δουν από κοντά το σπάνιο αυτό θέαμα.

Η κατάσταση αυτή τρόμαζε περισσότερο το μικρό ζώο το οποίο ανέβαινε όλο και πιο ψηλά στο δέντρο, νιώθοντας αυτή την φορά την απειλή των ανθρώπων.

Η ομάδα της «Καλλιστώ» αποτελούμενη από δύο βιολόγους και το νοσοκόμο κτηνίατρο της οργάνωσης, ζήτησαν από τον κόσμο και τα τηλεοπτικά συνεργεία να απομακρυνθούν από την περιοχή έτσι ώστε είτε το ζώο να ηρεμήσει και να κατέβει από μόνο του, είτε για μπορέσει να ξαναπλησιάσει η μαμά του για να το φωνάξει.

Ο κόσμος τελικά απομακρύνθηκε και η ομάδα της «Καλλιστώ» αποφάσισε να παρακολουθήσει εκ του μακρόθεν την εξέλιξη της ιστορίας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το αίσιο τέλος της.

Έστησαν λοιπόν ένα αυτόματο καταγραφικό σύστημα εφοδιασμένο με υπέρυθρες ακτίνες και κατέγραψαν στις 19.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας το κάλεσμα της μαμάς αρκούδας στο μικρό της το οποίο ανακουφισμένο πια κατέβηκε από το δέντρο, αλλά μάλλον θα θυμάται για καιρό την περιπέτειά του.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η περιοχή στην οποία βρέθηκε το αρκουδάκι είναι σημαντικός βιότοπος και ταυτόχρονα πέρασμα για τις αρκούδες μεταξύ βόρειας και νότιας Πίνδου.

Η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος παρακολουθεί με τη μέθοδο της δορυφορικής τηλεμετρίας 3 θηλυκές μαμάδες αρκούδες.

Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν πως οι θηλυκές μαζί με τα μικρά τους δεν κινούνται σε μεγάλη ακτίνα από τη φωλιά τους.

Η έλλειψη ευελιξίας των μικρών, τα οποία ακόμα εκπαιδεύονται από τις μαμάδες, δικαιολογεί σε ένα βαθμό και το προχθεσινό συμβάν.

[Δελτίο Τύπου]
More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.025105 seconds. ]