Off-Road.gr

Θέματα Forums Αρχεία

  · Κεντρική σελίδα

Επιλογές
· Θέματα
· Κορυφαία άρθρα
· Αγγελίες
· Αναζήτηση

-------------------------
· Συζητήσεις - Forums
· Downloads
· Σύνδεσμοι
· Λέσχες
 


Web Links
  · NoraStudio.gr
· Motobet
· Nora Agapi - Photographer
· TheWorldOffRoad.com
· Νάουσα Ημαθίας
· Qashqai Club
· Η ιστοσελίδα των Μεθάνων
· Σύλλογος Τετρακίνησης Μαγνησίας
· JimnyClub.gr
· MotoRidersClub
 

 
Μαθήματα Enduro στην Ελλάδα από τον Giovanni Sala


Πάντα χαμογελαστός o Gio


Σαββατοκύριακο γεμάτο Sala


Για ένα διήμερο γεμάτο enduro ήρθε ο Sala με στόχο να μεταφέρει τις γνώσεις του στους Έλληνες κατόχους KTM EXC.

Προσκεκλημένος από την KTM Ελλάς, ο πληθωρικός πολυπρωταθλητής του enduro δίδαξε τις βασικές αρχές στους συμμετέχοντες με το ξεχωριστό – μοναδικό του ταμπεραμέντο.

H KTM Ελλάς διοργάνωσε τα μαθήματα αυτά δωρεάν για τους κατόχους EXC ’08-’09 στο χώρο του Autofestival. Μια εξαιρετική κίνηση που σίγουρα απόλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Το μάθημα ξεκίνησε με θεωρία το πρωί του Σαββάτου. Ο Gio μίλησε και έδειξε τη σωστή στάση του σώματος στη μοτοσυκλέτα, τη θέση των χειριστηρίων, τη ρύθμιση των αναρτήσεων, τις βασικές αρχές ελέγχου της μοτοσυκλέτας.

Οι απορίες πολλές και ο καλύτερος τρόπος να τις δείς στην πράξη, όπως είπε.
Γέμισε το Autofestival EXC


Έξω στις μοτοσυκλέτες το πρώτο πρακτικό μάθημα είχε να κάνει με τη θέση του σώματος όταν οδηγούμε. Πάντα όρθιοι ώστε να έχεις την αίσθηση της μοτοσυκλέτας και να έχεις τη δυνατότητα να μετακινείσαι μπροστά-πίσω άμεσα.

Ακολούθησε το θέμα «ο σωστός τρόπος για να ανέβεις μια ανηφόρα».

Που και πόσο πρέπει να ανοίγεις το γκάζι, ο σωστός χειρισμός του συμπλέκτη για να σώσει τη δύσκολη στιγμή, πως ξεκινάμε στην ανηφόρα, πότε πρέπει να κάνουμε πίσω και να ξαναδοκιμάζουμε, αντί να πιέζουμε χωρίς νόημα.

Ένας – ένας οι αναβάτες δοκίμαζαν και φυσικά ο Gio ήταν εκεί για να επισημάνει το λάθος αλλά και να επιβραβεύσει την προσπάθεια και την βελτίωση.

Συνέχεια στο πιο θεαματικό μάθημα, οριακό φρενάρισμα από τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και είσοδος σε στροφή.
Πιο μέσα κοντά στην εσωτερική της στροφής, επισήμανε ο GioΟ Gio αλλάζοντας στον κόφτη κούμπωσε μέχρι και πέμπτη στο EXC450, μέχρι να φτάσει ελάχιστα πριν την καμπή, να φρενάρει θεαματικά χωρίς μπλοκαρίσματα στο γλιστερό γαρμπίλι και να συνεχίζοντας για να καθαρίσει με άνεση την στροφή.

«Όρθιοι με το σώμα πίσω σε όλη τη διάρκεια του φρεναρίσματος.Είσοδος στη στροφή χωρίς φρένα, καθιστοί με το σώμα μπροστά ανοίγοντας σιγά-σιγά το γκάζι, πάμε!»

Όλοι ξεκίνησαν την προσπάθεια και ο Gio πίεζε κάθε φορά για πιο εσωτερική προσέγγιση.
   
Ακολούθησε μικρό διάλειμμα με snack ώστε οι αναβάτες να έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν τις απορίες τους στη συνέχεια το μάθημα συνεχίστηκε στις κλειστές στροφές.

«Το σώμα οδηγά τη μοτοσυκλέτα όχι η μοτοσυκλέτα τον αναβάτη.» τόνισε.
«Η πίεση στα σωστά σημεία την κατάλληλη στιγμή κάνει τη διαφορά»
Πέρασμα κορμού με πέμπτη στο κιβώτιοΣειρά είχε το πολυπόθητο πέρασμα κορμού. Ταχύτητα, βύθισμα της μοτοσυκλέτας πριν το εμπόδιο και γκάζι για να καθαρίσει, έδειξε ο Gio.

Στην απορία που υπήρχε από πολλούς «με τη ταχύτητα στο κιβώτιο περνάμε τον κορμό», ο Gio είπε ότι αυτό είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό και εξαρτάται από το επίπεδο του αναβάτη.

Τόνισε το παραπάνω με μια επίδειξη περνώντας τον κορμό με όλες τις ταχύτητες μέχρι και με πέμπτη.

Το μυστικό είναι η προπόνηση.
«Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση. Εφαρμόστε τώρα αυτά που μάθατε σήμερα», είπε ο Gio και για την επόμενη μία ώρα παρακολούθησε τους αναβάτες να κάνουν όλη την πίστα, δίνοντας τις κατάλληλες κάθε φορά οδηγίες.
O δάσκαλος πάντα δίπλα στους αναβάτεςΑπόγευμα πια στην καφετέρια του Autofestival μοιράστηκαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής και φυσικά ... αυτόγραφα από τον Gio.

Η επόμενη μέρα περιελάμβανε το ίδιο πρόγραμμα, με την προσθήκη όμως μιας εξωτερικής βόλτας στη γύρω περιοχή.

Τυχεροί λοιπόν όσοι ήταν εκεί όχι μόνο για τα μαθήματα αλλά και για την επαφή με τον ίδιο τον Gio. Λεπτομέρειες από τον ίδιο σε επόμενο άρθρο.
Η ομάδα της πρώτης ημέραςΗ KTM Hellas, πρωτοτύπησε οργανώνοντας ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο για τους πελάτες της, φέρνοντας στη χώρα μας τον πιο αγαπητό αναβάτη – δάσκαλο του Enduro.


Είναι μια ουσιαστική κίνηση που θα πρέπει να την δούμε ξανά και ξανά.

Σύσσωμη η εταιρία έδωσε το παρόν καλύπτοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια που δεν έμεινε στην τέντα, την μηχανική υποστήριξη και το snack αλλά το σημαντικότερο προσέφερε την απευθείας επαφή με όλα της τα στελέχη, δείχνοντας ότι και οι ίδιοι είναι πρωτίστως αναβάτες.

Κείμενο-Φωτογραφίες: [Σπύρος Κατσιμαλής]More articles

 

 


 


 
Επιλέξτε γλώσσα

ΑγγλικήΕλληνική
 


 
Google
 [ Page created in 0.034017 seconds. ]